Всяка година на 20 май отбелязваме Световния ден на пчелите. Датата

...
Всяка година на 20 май отбелязваме Световния ден на пчелите. Датата
Коментари Харесай

В Световния ден на пчелите - 6 любопитни факта за най-ценните за планетата ни насекоми

Всяка година на 20 май означаваме Световния ден на пчелите. Датата е определена от Организация на обединените нации и е мотив да повишим осведомеността си за значимата роля и жизненоважния принос на пчелите към планетата, както и за заканите, пред които са изправени те.
 Пчелите са по-умни, в сравнение с допускаме (особено когато работят в екип)
Пчелите са по-умни, в сравнение с допускаме (особено когато работят в екип)

Впечатляващите умения, които показват

И защото през днешния ден денят е тематично отдаден на пчелите, надали има по-подходящо време да научим малко повече за тях. Ето шест любопитни обстоятелството, подбрани от UC San Diego Today.

Пчелите обитават Северна Америка след Европа

Медоносните пчели са въведени за първи път в Северна Америка през 1600 година от европейци, които към този момент са правели мед и восък. Въпреки че не са локален тип в региона, пчелите съумяват да се приспособяват в Съединени американски щати.
 Снимка 665728

Медоносните пчели в действителност не са на изгубване

През последните години се приказва от ден на ден за полагането на старания в посока спасяването на медоносните пчели, само че обратно на общоприетото разбиране, те в действителност не са на изгубване. Колониите им се усилват през последните към този момент над 10 години, в това число и в Съединени американски щати, където са нарастнали с 31% и са достигнали най-високия си брой до момента.

Само женските пчели могат да жилят

Обяснението за какво единствено женските пчели могат да жилят се крие в анатомията на тялото им. Механизмът, който те употребяват, с цел да жилят, е същият като този, който употребяват, с цел да снасят яйца. Когато приказваме за медоносни пчели, множеството от тях също са женски " работнички ", които събират прашец. Мъжките пчели не могат да го вършат. Затова в случай че забележим пчели да се навъртат към празнина в земята или дърво, е добре да ги заобикаляме, с цел да не бъдем ужилени.
 Снимка 665729

Повечето типове пчели живеят независимо

Обикновено, когато се сещаме за пчелите, си ги представяме дружно в група - пчелата-майка, заобиколена от пчели-работнички. В реалност обаче към цели 70% от 21 000 типа пчели по света живеят независимо. Женските вършат гнездо и снасят яйца, само че не " обгрижват " потомството си. Вместо това дребните пчели напущат гнездото през идващия сезон.
 Снимка 665730

Две са огромните закани за загубата на биологичното многообразие на пчелите

Двете най-големи закани за биоразнообразието, в това число това на пчелите, са загубата на местообитания и изменението на климата. Когато в регион, населяван от пчели, се използват прекалено пестициди или се случат наводнения, те нормално го напущат и повече не се връщат.
 Земните пчели, предаването на знанията и проучването, което демонстрира, че учат общественото си държание
Пчелите могат и това

Какво е впечатляващото им умеене

Хранителните привички на пчелите им оказват помощ дейно да опрашват растенията

Прашецът и нектарът служат като съществени източници на протеини и въглехидрати. Докато пчелите събират нектар и прашец, те постоянно придвижват прашец от едно цвете на друго, като по този метод подкрепят размножаването на растенията. Телата им също оказват помощ в тази задача: някои имат дълги косъмчета по корема си, други пък имат косъмчета по краката си, а някои даже имат дребни кошнички на краката си, които употребяват за предпазване на нектар и прашец.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР